Begrafenisonderneemsters
Door wie word je na je dood liever gewassen en aangekleed, door een man of door een vrouw?
Het nog niet zolang geleden dat de zorg voor de dode louter in de handen van vrouwen lag.
Zij legden de dode af, treurden om de gestorvene en troostten de nabestaanden.
De mannen deden het zware werk: de dode in de kist leggen, dragen en begraven.
In veel culturen is het vandaag de dag nog steeds zo dat de vrouwen zich bekommeren om de lichamelijke zorg van de dode, terwijl de mannen voor het praktische gedeelte zorgdragen.
Binnen Nederland echter bestaan grote ondernemingen die vooral door mannen worden geleid.
Daar is niks mis mee, maar door een grote verscheidenheid aan culturen binnen ons land komt er steeds meer vraag naar de verzorging door vrouwen. En daarbij komen er steeds meer vrouwen die zich aangetrokken voelen tot het beroep begrafenisonderneemster, onder meer omdat de vrijheid binnen dit beroep groter wordt.
Er wordt op een creatievere manier omgegaan met het gegeven doodgaan en begraven worden, en daar spelen vooral vrouwelijke uitvaartonderneemsters op in.
Er komen steeds meer particuliere, kleinschalige uitvaartbedrijven bij die speciale wensen willen vervullen en veel van die nieuwe bedrijven worden door vrouwen beheerd.
Om begrafenisondernemer te worden moet je de opleiding tot uitvaartverzorger bij de STIVU (Stichting Vakopleiding Uitvaartverzorging) hebben gevolgd. En ook daar is te merken dat steeds meer vrouwen belangstelling voor het vak hebben, het afgelopen jaar was 40 % van de cursisten vrouw.
Tip
Wil je je uitvaart zo persoonlijk mogelijk maken, bezoek dan eens zo’n winkel.
Kijk in je telefoon of bedrijvengids onder grafmonumenten of op internet.